Ce este Google Scholar Profile?
Google Scholar Profile permite cercetătorilor să își creeze un profil public, evidențiindu-și activitatea academică, publicațiile și impactul lor în comunitatea științifică. Acest profil este adesea denumit și “Google Scholar Citations” sau “Google Academic”. Google Scholar Profile facilitează vizibilitatea și recunoașterea cercetătorilor în comunitatea științifică și oferă o modalitate simplă de a evidenția contribuțiile lor academice.
Cercetătorii pot adăuga și organiza lista publicațiilor, pot vizualiza statistici detaliate privind citările pentru fiecare lucrare în parte, pot primi notificări cu privire la citările noi ale lucrărilor lor și pot monitoriza evoluția impactului lor în timp.
Google Scholar Citations oferă informații cu privire la numărul total de citări ale lucrărilor unui cercetător și calculează automat indicele h, care măsoară atât influența, cât și productivitatea unui autor.
Crearea profilului Google Scholar
Pentru a accesa funcționalitatea Google Scholar și a vă crea profilul, este necesar să dispuneți de un cont de poștă electronică Gmail. Dacă nu dețineți deja un cont Gmail, puteți să vă creați unul urmând link-ul https://accounts.google.com/signup
Dacă aveți mai multe conturi Gmail, alegeți unul dintre acestea pentru a iniția procesul de creare a profilului Google Scholar. Pașii următori pe care trebuie să-i urmați:
- Accesați contul dvs. de Gmail utilizând adresa de e-mail și parola corespunzătoare.
- Deschideți un browser web și accesați adresa https://scholar.google.com
- Faceți clic pe opțiunea “My Profile” (Profilul Meu) din bara de navigare sau din meniul principal al paginii.
- Completați formularul de înregistrare cu informațiile solicitate:
a) Nume, prenume
b) Afiliere
c) Cuvintele cheie care sunt relevante pentru domeniile de cercetare realizate de dvs.
d) Adresa dvs. de e-mail aferentă instituției
e) Adresa paginii de start a site-ului instituției/facultății etc.
- Personalizați-vă profilul adăugând o fotografie, dacă doriți.
- Faceți clic pe “Next step” (Pasul următor) pentru a finaliza crearea profilului de bază.
Odată ce ați finalizat procedura de creare a contului, veți primi un e-mail de la Google Scholar la adresa pe care ați indicat-o. Acest e-mail vă va solicita să confirmați că adresa respectivă vă aparține. Doar după ce ați confirmat această adresă, profilul creat va fi considerat afiliat la instituția dvs.
Gestionarea publicațiilor în Google Scholar
Adăugarea unei publicații
Google Scholar vă va prezenta o listă de documente pe care le consideră că vă aparțin. Va trebui să examinați această listă și să selectați articolele pe care doriți să le adăugați la profilul dvs. Puteți face acest lucru făcând clic în caseta de bifare corespunzătoare fiecărui document sau puteți selecta toate documentele deodată. După ce ați finalizat selecția, trimiteți articolele la lista profilului dvs.
Pentru a adăuga articole, cărți și alte tipuri de documente la lista de publicații din profilul Google Scholar, faceți clic pe pictograma formată din pătrate suprapuse și un semn plus din bara de instrumente a listei de publicații. Puteți utiliza una dintre modalitățile disponibile pentru a adăuga documentele dorite.
- Adăugați grupuri de articole – această opțiune vă arată grupuri de articole care pot fi toate ale sau nu. Această metodă nu funcționează întotdeauna bine, dar vă permite să adăugați mai multe articole la profilul dvs. simultan.
- Adăugați articole – selectați articole individuale pentru a le adăuga la profilul dvs. (încercați să modificați căutarea în titlul unui articol dacă rezultatele nu sunt relevante).
- Adăugați un articol manual – dacă publicațiile nu au fost indexate de Google Scholar, atunci puteți să le adăugați singur.
- Configurați actualizările articolelor – setați actualizarea automată a articolelor din profilul dvs. (puteți apoi elimina articolele care se atribuie incorect) SAU optați să primiți pe email lista articolelor sugerate de Google Scolar.
Fuzionarea publicațiilor dublate
Dacă sunt situaţii în care acelaşi articol apare de două sau mai multe ori, selectați articolele în cauză şi utilizați comanda Fuzionează (Merge).
Excluderea publicațiilor
Dacă în profil este o publicație ce nu vă aparține, bifaţi căsuța din dreptul acesteia și tastaţi Ştergeţi.
Adăugarea coautorilor
- Coautorul trebuie să dispună de profil public Google Scholar.
- Pentru a adăuga un coautor sugerat, găsiți secțiunea Coautori din partea dreaptă a profilului dvs. Faceți clic pe Editare și în fereastra care apare puteți căuta coautorii.
- Dacă coautorii au profil Google Scholar, puteți selecta semnul plus de lângă numele acestora pentru a le adăuga în lista de coautori.
- După ce ați selectat semnul plus va trebui să faceți clic pe marcajul albastru din partea de sus a ferestrei.
Exportarea listei de publicații din Google Scholar
Pentru a exporta lista dvs. de publicații din Google Scholar, urmați acești pași:
- În primul rând, selectați publicațiile pe care doriți să le exportați. Puteți face acest lucru făcând clic în căsuța de selectare din partea stângă a fiecărei publicații din lista dvs. Alternativ, dacă doriți să exportați toate publicațiile, puteți bifa căsuța din stânga titlului din bara gri de deasupra listei lucrărilor dvs.
- După ce ați selectat articolele dorite, selectați opțiunea “Exportați” din meniul disponibil. Veți fi întrebat în ce format doriți să exportați lista dvs. de publicații. Alegeți unul dintre formatele disponibile, cum ar fi BibTeX, EndNote, RefMan sau CSV.
- După selectarea formatului dorit, un fișier care conține publicațiile dvs. va fi descărcat direct pe computerul dvs.
Pentru mai multe detalii consultați ghidul Google Scholar în ajutorul cercetătorului ştiinţific.