Search
Close this search box.

„Seal of Recognition for Active Data Provider of the Year 2024”

În semn de apreciere pentru datele furnizate de Biblioteca Științifică a Universității Tehnice a Moldovei în baza de date AGRIS, aceasta a primit “Seal of Recognition for Active Data Provider of the Year 2024”.

Biblioteca Ştiinţifică a UTM are în prezent un statut important ca AGRIS Hub în Republica Moldova, acționând ca un centru de coordonare și un punct focal pentru AGRIS la nivel național. Ca rezultat al reformei din sistemul educațional din 2022, biblioteca a preluat responsabilitățile în cadrul parteneriatului internațional AGRIS, în urma fuziunii cu Biblioteca Republicană Științifică Agricolă a Universității Agrare de Stat din Moldova, care a îndeplinit funcțiile de centru AGRIS din anul 2004.

Sistemul Internațional pentru Știință și Tehnologie Agricolă (AGRIS) reprezintă una dintre cele mai vaste baze de date care colectează informații bibliografice din întreaga lume despre publicațiile științifice, tehnice și socio-economice referitoare la o mare varietate de subiecte legate de alimentație și agricultură. Baza de date AGRIS oferă acces gratuit la peste 14 milioane de înregistrări bibliografice în 187 de limbi. AGRIS indexează o multitudine de resurse informaționale multilingve: cărți, articole din reviste, monografii, capitole de carte, seturi de date, precum şi literatură gri – rapoarte științifice și tehnice nepublicate, teze și materiale ale conferințelor în domeniul alimentației și agriculturii.

Datele din sistemul AGRIS sunt furnizate de o rețea globală de furnizori de date – edituri, guverne, biblioteci, instituții academice, organizații neguvernamentale și interguvernamentale din 150 de țări, inclusiv şi din Republica Moldova. Fiind Hub AGRIS Biblioteca Ştiinţifică a UTM face parte dintr-o rețea internațională avantajoasă și dinamică, contribuind la promovarea cercetărilor științifice din Republica Moldova la nivel global. Astfel, AGRIS deschide știința și cercetarea agricolă din Republica Moldova către un public mai larg și contribuie la descoperirea mai ușoară a publicațiilor, sporind vizibilitatea cercetării globale a țării și rata de citare a autorilor moldoveni. Deoarece cercetarea științifică nu poate fi efectuată în izolare internațională, extinderea colaborării internaționale aduce beneficii cercetătorilor din Republica Moldova. Sistemul AGRIS extinde comunicarea cercetătorilor moldoveni cu specialiști din alte țări din aceleași domenii sau domenii conexe și îmbunătățește transferul de cunoștințe științifice între cercetători.

În calitate de Hub AGRIS, Biblioteca Ştiinţifică a UTM realizează mai multe activităţi de bază, printre care:

  • promovarea activităţii, valorilor şi practicilor AGRIS;
  • îndrumarea partenerilor eligibili în vederea aderării la rețeaua AGRIS;
  • consilierea organizațiilor existente și potențiale cu privire la transmiterea de informații către AGRIS;
  • colectarea, evaluarea, descrierea publicaţiilor editate în RM din domeniul agriculturii şi alimentaţiei şi transmiterea datelor despre ele către sistemul internaţional AGRIS.

Pentru a facilita descoperirea, reutilizarea și partajarea cercetării științifice în alimentație și agricultură, activitatea AGRIS Hub în Republica Moldova se concentrează pe promovarea constantă a sistemului internațional AGRIS, încurajarea și motivarea instituțiilor de cercetare și a mediului academic local privind utilizarea conținutului științific, oferit de AGRIS. De asemenea, AGRIS Hub în Republica Moldova furnizează activități de instruire şi consultanță pentru a ajuta organizațiile să aplice practicile recomandate în colectarea, gestionarea și partajarea datelor agricole, standardele, protocoalele, fluxul de procesare a datelor, furnizarea metadatelor, recoltarea și exportul de date AGRIS.

În calitate de furnizor de date AGRIS, Biblioteca Științifică a furnizat la AGRIS peste 3 700 de înregistrări bibliografice ale publicațiilor apărute în Republica Moldova, ceea ce contribuie la creșterea accesibilității și vizibilității rezultatelor cercetărilor agricole și alimentare în spațiul informațional global. Apartenența la o rețea globală de furnizori de date din 150 de țări reprezintă un avantaj semnificativ pentru Biblioteca Ştiinţifică a UTM. Participarea oficială la evenimentele și sesiunile globale organizate de FAO facilitează schimbul de opinii și stimulează abordări diverse, oferind noi oportunități pentru dezvoltarea colaborărilor și a parteneriatelor la nivel intercultural și internațional.

Distribuie