Search
Close this search box.

AGROVOC este acum un activ digital public certificat!

AGROVOC este un tezaur multilingv ce integrează peste 41 000 de concepte și 1 114 000 termeni în 42 de limbi diferite, accesibil pentru publicul larg, cu scopul de a facilita accesul și interoperabilitatea datelor între diverse instituții și limbi. Acest proiect este susținut și coordonat de mai multe instituții sub egida Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite, demonstrând angajamentul global pentru gestionarea și diseminarea cunoștințelor agricole într-un mod accesibil și eficient.

Biblioteca Ştiinţifică a UTM deține în prezent un rol esențial în calitate de coordonator național și editor oficial al versiunii în limba română a tezaurului AGROVOC. Ca rezultat al reformei din sistemul educațional din 2022, biblioteca și-a asumat responsabilitățile în cadrul parteneriatului internațional AGROVOC, în urma fuziunii cu Biblioteca Republicană Științifică Agricolă a Universității Agrare de Stat din Moldova, care a îndeplinit funcțiile de editor AGROVOC începând cu anul 2007.

În prezent, versiunea în limba română a tezaurului AGROVOC include 33 259 concepte, în timp ce versiunea în limba engleză cuprinde 41 169 concepte. Prin urmare, procentajul de termeni traduși în limba română din totalul termenilor din limba engleză este aproximativ de 81%.

În 2022 Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite s-a alăturat la Alianța pentru Active Digitale Publice (DPGA), inițiativă a mai multor părți interesate care accelerează realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) prin facilitarea descoperirii, dezvoltării, utilizării și investițiilor în activele publice digitale.

În ultimul an, FAO a devenit lider în dezvoltarea și promovarea DPG-urilor, introducând patru noi DPG-uri nominalizate pentru certificare. Printre produsele nominalizate în 2023 se numără Tezaurul multilingv AGROVOC, care a obținut oficial statutul de ACTIV DIGITAL PUBLIC (DPG) la 15 ianuarie 2024.

În recunoașterea statutului de DPG, au fost evidențiate în special două aspecte:

– relevanța AGROVOC în ceea ce privește ODD: este recunoscut pe scară largă faptul că utilizarea consecventă a conceptelor relevante pentru a indexa datele și resursele între depozite și instituții este esențială pentru schimbul, agregarea și compararea datelor și, prin urmare, este de mare ajutor pentru monitorizarea consecventă a progreselor înregistrate în ceea ce privește ODD. AGROVOC nu numai că acoperă toate domeniile legate de ODD pentru ai căror indicatori FAO este custode, dar include și un concept dedicat pentru ODD și subconcepte individuale pentru fiecare ODD, cu definiții oficiale.

– deschiderea și conformitatea cu standardele protocoalelor și formatelor de acces la AGROVOC, în deplină conformitate cu principiile FAIR Data și cu principiile Five Stars și Linked Data ale lui Sir Tim Berners Lee.

Felicitări Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO)  și tuturor instituțiilor participante la dezvoltarea tezaurului AGROVOC!

Descoperiți modalitățile optime de a beneficia de AGROVOC: aflați mai multe despre AGROVOC pe https://www.fao.org/agrovoc/about și https://www.fao.org/agrovoc/publications sau consultați tezaurul, accesând https://agrovoc.fao.org/browse/agrovoc/en/

Distribuie