Search
Close this search box.
Managementul datelor de cercetare

Managementul datelor de cercetare reprezintă procesul complex de organizare, gestionare și utilizare responsabilă a datelor în toate etapele ciclului de viață a cercetării, de la colectare până la diseminare, având ca obiectiv asigurarea calității, integrității și accesibilității acestora în conformitate cu normele etice și legale.

Principalele obiective ale managementului datelor de cercetare includ asigurarea calității și integrității datelor, facilitarea accesului și partajarea datelor între cercetători și instituții, respectarea normelor și reglementărilor privind confidențialitatea și securitatea datelor, promovarea reutilizării și valorificării datelor în scopuri multiple și interdisciplinare.

Instrumente pentru planul de management al datelor

DMPOnline, dezvoltat de Digital Curation Center (DCC), este un instrument interactiv online utilizat pentru plan managementului datelor. Acesta furnizează șabloane standard și specifice finanțatorilor de cercetare pentru cererile de finanțare, oferind posibilități de salvare, partajare și editare a planurilor de management al datelor, exportul în diverse formate și primirea de feedback din partea experților.

DMPTool  este o aplicație online gratuită și open-source, care ajută cercetătorii să elaboreze planuri de management al datelor. Aceasta oferă legături directe către site-urile web ale finanțatorilor, funcționalități de ajutor pentru întrebări, instrucțiuni detaliate și resurse despre cele mai bune practici în gestionarea datelor.

Repozitorii / depozite de date

Registrul de depozite de date de cercetare Re3data 

DRYAD Digital Repository 

Figshare

Open Science Framework

ZENODO

Mendeley Data