Search
Close this search box.

Transformarea digitală a bibliotecilor: esență, principii, viziune și acțiuni de implicare

La data de 27 februarie 2024 Biblioteca Științifică a Universității Tehnice a Moldovei a fost gazda evenimentului „Transformarea digitală a bibliotecilor: esență, principii, viziune și acțiuni de implicare”, organizat în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport a Consiliului Municipal Chișinău. Masa rotundă a fost destinată bibliotecarilor școlari și a înregistrat o prezenţă de 70 de participanţi.

Obiectivele de bază ale mesei rotunde au fost axate pe orientarea bibliotecarilor școlari spre dezvoltarea competențelor digitale, reliefarea rolului bibliotecii școlare în crearea unei comunități integrate digital, familiarizarea cu instrumentele de comunicare digitală în bibliotecile școlare, încurajarea specialiștilor din biblioteci spre lecturi și experiențe profesionale inedite.

Genericul evenimentului a fost unul sugestiv, de mare actualitate şi de o importanţă majoră pentru domeniul bibliotecilor, incluzând câteva aspecte-cheie:

„Esența” a reprezentat nucleul și scopul transformării digitale în biblioteci, concentrându-se pe esența și rațiunea din spatele acestei schimbări fundamentale.

„Principiile” au definit valorile și orientările care ghidează procesul de transformare digitală în biblioteci, cum ar fi accesul echitabil la informație, confidențialitatea datelor și promovarea alfabetizării digitale.

„Viziunea” a oferit o perspectivă asupra direcției și obiectivelor pe care bibliotecile le urmăresc în cadrul transformării digitale, evidențiind viitorul și potențialul acestor instituții în era digitală.

„Acțiunile de implicare” s-au referit la inițiativele și intervențiile concrete pe care bibliotecile le întreprind pentru a se adapta și a răspunde provocărilor și oportunităților aduse de transformarea digitală, evidențiind eforturile lor practice și strategiile de angajament comunitar.

Acest generic subliniază importanța transformării digitale în biblioteci pentru ca acestea să răspundă nevoilor și așteptărilor utilizatorilor într-o societate modernă și tehnologizată. De fapt, transformarea digitală nu este doar despre adoptarea tehnologiei, ci și despre schimbarea fundamentală a modului în care bibliotecile își desfășoară activitatea și își îndeplinesc misiunea într-un mediu din ce în ce mai digitalizat.

Cu mesaje de salut au venit doamna Liuba Arion, specialist principal în cadrul Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport, şi Viorica Lupu, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice a UTM, care au scos în evidenţă importanţa tematicii evenimentului, necesitatea transformării digitale în bibliotecile şcolare şi implcarea mai activă a bibliotecilor în viața comunităților.

Comunicările, susţinute de dna Zinaida Stratan, directoarea adjunctă a Bibliotecii Ştiinţifice a UTM, dna Eugenia Bejan, directoarea generală al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” şi dna Elena Cortac, bibliotecară la Biblioteca Liceului Teoretic „George Meniuc”, s-au focusat pe serviciile în susţinerea incluziunii digitale, sociale şi culturale a membrilor comunităţii, acțiunile pe care trebuie să le întreprindă o bibliotecă școlară în procesul de transformare digitală, conţinuturile digitale locale în biblioteca şcolară etc.

În timpul evenimentului, s-au desfășurat mai multe prezentări de carte sub titlul „Potolirea dorului de lectură”, susținute de trei autori – Angela Ganea, Elena Grăcilă-Gheras și Victoria Tomuz. După încheierea evenimentului, participanții au fost ghidați să exploreze spațiile renovate ale Bibliotecii Științifice și să viziteze parcul-muzeu al tehnicii în aer liber al UTM.

Distribuie